2013. feb 11.

Google Keresőoptimalizálás

publikálta: honlap-seo
Google Keresőoptimalizálás

Mit jelent, mi az: keresőoptimalizálás?
Weboldal Google-helyezés javítása keresőbarát honlap készítése és SEO linképítés segítségével

Cél: Google első helyre kerülés

google első hely

A honlap optimalizálás és az előre jutást kívülről segítő linkhálózat építésének a végső célja természetesen az, hogy az optimalizált weboldal a Google találatok közt első helyre kerüljön. Ám odáig hosszú az út. Az első oldalra kerülés is ragyogó eredmény, de ezért is keményen meg kell küzdeni, különösen akkor, ha a preferált kulcsszavakra nézve erős a konkurencia. No de miért is optimalizáltatunk? Miért olyan bűvös dolog a Google első hely?

Keresőoptimalizálás: Miért fontos, hogy egy honlap jól szerepeljen a találatok közt? - SEO alapfogalmak

Kereső optimalizálás. Weboldal tulajdonok jól tudják, hogy manapság a Google-keresést veszik igénybe, akik a világhálón szolgáltatást, terméket, információt keresnek. Az intelligens Google kereső használata egyszerű, a keresőkérdés okos megfogalmazásával szinte bizonyos, hogy ha létezik az interneten a keresett tartalom, arra a sok kis szapora keresőrobot rá is bukkan - annak ellenére, hogy a kereső természetesen nem gondolkodik, ám óriási az adatbázisa, ezért igen nagy számú összehasonlítást képes elvégezni, keresőalgoritmusa pedig hosszú évek során fejlesztett és finomított szoftver, amely szinte mesterséges intelligencia módjára viselkedik, látszólag megérti kérdéseinket.

Számos felmérés bizonyítja, hogy a keresési szokások a következők:

  • a böngészők több mint kétharmada (cirka 80-85 %) csak az első Google oldal találatait nézi meg, az itt található kínálatból választ terméket vagy szolgáltatót (közülük is legtöbben az első 4-ből) - tovább csak akkor lépnek, ha nem találtak igényiknek megfelelő kínálatot.
  • az összes keresőknek mindössze 15-20 százaléka, azaz mindenképpen kevesebb mint negyede nézi meg a 2. találati oldalt, és alig több, mint tizede a 3-at. Száz keresőből csupán 2-3 jut ennél messzebb.

Ez azt jelenti, hogy ha valamely keresőkérdéssel egy honlap nincs benne az első 30 találatban, akkor minimálisak az esélyei arra nézve, hogy a keresők az adott kifejezéssel rátaláljanak (ez persze még mindig jobb, semmint ha az első 100-ban sem szerepel...). Igazi "kereskedelmi értéke" azonban csupán a tényleges esélyt nyújtó 1. Google-tábla, azaz az első 10-be kerülés adhat, az első 4-be kerülés pedig szinte garantáltan azt jelenti, hogy minden száz keresőből 95-97 rákattint az adott weblap linkjére - hogy ott milyen tartalmat talál, persze az is lényeges. Ám elsődlegesen:

- a keresőoptimalizálás abban segít, hogy az Ön honlapja minél kedvezőbb pozícióba kerüljön a találati listákon!


Hogyan lehet ezt elérni? Nem árt mindenekelőtt tisztázni a honlapok keresőoptimalizálásával kapcsolatos alapfogalmakat. Kezdjük a tágabb értelmű kifejezéssel

1. A keresőmarketing meghatározása - © BDK

A világhálón folyó online üzleti tevékenység egyik speciális ága az úgynevezett keresőmarketing (seo-marketing, netmarketing), amely az internetes keresőprogramok találati listáinak felhasználása és befolyásolása révén hat a kereslet-kínálat piaci viszonyaira. / Legfőbb összetevője a keresőoptimalizálás, továbbá a fizetett találatok, a keresőkben megjelenő hirdetett hivatkozások és reklámok alkalmazása, az üzleti jellegű linkmarketing és link building, valamint a keresési eredményekre épülő mindenfajta online tevékenység, beleértve a közösségi oldalakon (pl. Facebook) és mikroblogokon (pl. Twitter) való népszerűsítést. A témáról bővebben itt: Mi a Google optimalizálás és linképítés lényege? - Mi az a SEO.

2. A keresőoptimalizálás meghatározása - © BDK

A keresőoptimalizálás (SEO, de nevezik honlapoptimalizálásnak is) olyan internetes tevékenység, amely azt a célt szolgálja, hogy egy adott honlap minél jobb, lehetőleg első oldali helyezést érjen el a keresőprogramok (pl. Google, Yahoo, Jandex) nem-fizetett találatai közt valamely keresőkifejezés(ek)re indított internetes keresés során. (A téma igen szerteágazó, sokrétű, számos szempont és ismérv figyelembe vétele szükséges, éppen azért több tematikus blogban és sok külön weboldalon foglalkozom az optimalizáció elméletével és gyakorlatával, ezek egyike részletező leírással itt található: Google-SEO - keresőoptimalizálás.)

Frissítés:  Megjegyzendő, hogy 2013. októbere óta a honlapoptimalizálásban és linképítésben a korábban bevett és sokak által alkalmazott eljárások már nem alkalmazhatók, mivel a keresőalgoritmusok sok seo-optimalizálási metódus manipulációnak minősítettek és az így előre juttatott weblapokat spamnak, webszemétnek, azaz érdemtelenül pozíciót szerzett egységeknek nyilvánították. Az első oldalra vagy helyre kerülés minden korábbinál nehezebbé vált. Az adott időponttól kezdődően magam a weboptimalizálás  teljesen új technológiáját dolgoztam ki és 2014 óta kizárólag ezt alkalmazom. Weblapjaim azóta nem kaptak soha Google-büntetést, tarják és javítják helyezésüket, pozíciójuk erősödik, GooglePageRank értékük emelkedik.

A fogalom részletesebb meghatározása: A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, SEO; tk. keresőeszköz vagy keresőmotor optimalizálás, pontosabb magyar körülírással: Google-kereső szempontú honlap-optimalizálás) célja az, hogy egy adott weboldal minél jobb helyezést érjen el a normál találatok közt a honlap tulajdonosa/üzemeltetője vagy szponzora, hirdetője által fontosnak tartott keresőkifejezésekre. Általában normál (vagy organikus) találatoknak azokat a keresők által kilistázott találatokat nevezzük, amelyeket pénzfizetéssel senki nem befolyásolt, csupán a keresőmotorok belső logikája, azaz működési algoritmusa alapján kerültek a találati lista adott helyére. (A listák fizetett linkjei, hirdetései, amelyek az organikus találatok fölött megkülönböztetve vagy a jobb oldalhasábon láthatók, tehát nem tartoznak ide.)

A keresőoptimalizálás két fő összetevője:

  • on-site SEO - az adott honlapon végzett belső (tartalmi és strukturális) munka, tartalomfejlesztés, a weboldal keresőbaráttá tétele
  • off-site SEO - külső linktámogatásokra épített kereső-marketing munka: támogató internetes környezet kialakítása, weboptimalizálás, vagy szokásos összefoglaló néven: linképítés

A belső munka keretében magát az oldalt tesszük minél alkalmasabbá arra, hogy adott keresésekre jó helyezést érhessen el a találati listákon. Ezt a weblap tartalmának megfelelő kialakításával, látható és láthatatlan struktúrájának SEO-szempontú felépítésével érjük el.

Az off-site, vagyis extenzív munka során külső erőforrásokat, azaz más webhelyeket igénybe véve, leginkább az ezeken elhelyezett hivatkozások (linkek) révén érünk el az optimalizált honlap számára minél hatékonyabb támogatottságot. (Saját módszerem ezen a téren: egyéni stratégiákra épülő, saját honlaphálózatomra támaszkodó külön-külön támogatói webrendszer kiépítése minden keresőptimalizálási munka számára.)

A SEO-munka legfőbb szempontjairól és az alkalmazási lehetőségekről, a találatoptimalizálásban a tartalmi összefüggések fontosságáról és arról, hogyan kell a keresőoptimizálás fogásait a praktikusan végrehajtani,  részszletesebben itt írok:

Milyen a keresőbarát honlap? Keresőoptimalizálási tudnivalók - SEO

seo kereső optimalizálásSEO KERESŐ OPTIMALIZÁLÁS (emblémám). Cél: Google első 10

Frissítés: Az alább következő részeket, ahogy a cikk egészét is, 2013-ban írtam, a Google azonban utoljára 2014-ben frissítette utoljára a mérőszámokat, majd 2016-ban véglegesen megszüntette a nyilvános PR-értéket, így az alábbi pontok tartalma elavult, teljességgel érdektelenné vált - de nem törlöm, legalább emlékeztet arra, mi is volt a PageRank valaha - BDK 2016.

3. Mi a PageRank?

Egy weboldal PageRank-erőssége (PR-száma) azt mutatja, hogy a Google keresőrendszer mekkora fontosságot, milyen internetes értéket tulajdonít az adott honlapnak. Más megfogalmazásban: a PR-érték azt mutatja, mekkora a valószínűsége annak, hogy az internetezők az adott oldalra rátalálnak.

A PR-szám meghatározása igen bonyolult algoritmus alapján történik. A hosszú képleteket most félretéve személyes gyakorlati tapasztalatomat úgy foglalnám össze, hogy egy oldal akkor kaphat könnyen jó értékelést, ha:

    1. valamely tárgyban, egy vagy több témában elegendő mennyiségű és fontosságú információval, azaz releváns tartalommal rendelkezik
    2. Az értékes tartalom a Gugli szempontjából megfelelő web-formában jelenik meg az oldalon (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt írok: Első oldalra kerülés: Google Keresőoptimalizálás - SEO
    3. megfelelő mennyiségű és minőségű külső link mutat rá

3.1. A PageRank (PR-érték) jelentősége a honlapok optimalizálásában

Honlapok előbbre juttatása a Google találati listáin leginkább külső támogatással történik azon a réven, hogy más webhelyekről hivatkozunk, azaz linkeket küldünk az adott honlapra. A külső linkek akkor hatékonyak, ha olyan oldalakról érkeznek, melyeket a Nagy Sólyomszem fontosnak tart és magasra értékel. Ennek a mérőszáma az ún. Page Rank-érték. A 0 vagy 1 PR-számú weblap hivatkozása keveset ér, a 2-3 PR-számú oldalak hivatkozásai már sokat számíthat, de az igazán hatékony támogatást a 3-as, 4-es vagy a magasabb Page Rank értékű webhelyekről küldött linkek jelentik.

Frissítés: a Gugli 2013 decemberében újrarendezte, újraértékelte a PR-kiosztásokat. Gyakorlatilag minden webhellyel 1-gyel alacsonyabb kategóriába került a korábbihoz képest. Ezt valószínűleg a pontosabb differenciálás és új, egyelőre ismeretlen kritériumok alapján történt. Mivel amatőr szájtok számára szinte lehetetlenné vált a négyes vagy annál magasabb értékszám elérése, így felértékelődtek az akárcsak 1-es, 2-es PageRank számúak is. Magam rendelkezem továbbra is néhány 4-es veterán oldallal, 3-aim száma elég magas, az optimalizálásban még igen jól használható ketteseknek pedig se szeri, se száma, így linképítő munkámhoz továbbra is komoly munícióval rendelkezem.

[Mivel úgy sejtem, a nyelvgyakorlatban a szakma legfőbb kulcsszavául szolgáló kifejezés rövidesen rövidebb formát fog ölteni,én már most elébe megyek és olykor használom az optimizálás, keresőoptimizálás szóalakot is - ezek szerintem idővel akár ki is szoríthatják a kissé terjengős KERESŐOPTIMALIZÁLÁS szóalakot. A nyelv fejlődik, a böngészők ahol lehet, rövidítenek, miért ne alakulna át az első hely megszerzéséért folytatott stratégiai küzdelem terminológiája is?]

A táblázat adatai elavultak, a linkek többségét töröltem - 2016

SEO - Keresőoptimalizálás - Google első helyre kerülés
Néhény sikeres honlapom keresőszó Google helyezés
Honlap optimalizálás blog (a jelen blog) honlapoptimalizálás 1
Honlap optimalizálás blog (a jelen blog) weboldal optimalizálás 2
Google honlap optimalizálás google optimalizálás 4
Online Póker kaszinó Budapest Online Póker kaszinó Budapest 1
Autós Idegenvezetés - Budapest tours Autós idegenvezetés - Budapest tours 1
Villamossági felszerelések, eszközök villamossági felszerelések 8
Ki a legjobb weboptimalizáló szakember? Ki a legjobb linképítő szakember 2
http://seo.balladium.hu/ Ki a legjobb SEO-szakértő 2
Ukrajna és az EU Ukrajna 2
Transzferár nyilvántartás - dokumentáció Transzferár dokumentáció 2
http://hhrf.org/ungbereg/seo/ Transzferár nyilvántartás 8
google optimalizálás lépésről lépésre, seo kereső
weboptimalizálás lépésről lépésre, google kereső

 A színnel kiemelt oldalakon hirdetési lehetőséget is kínálok

Alább: a keresőoptimalizálásban indított két új projektem: az első magával az organikus keresőoptimalizálással foglalkozik, külön kitérve a legfontosabb részterületekre (a rendszeren belül egy szakmai tanácsadó és műhely-blog is működik), a másodikban a tervezett vagy kilátásba helyezett új SEÓs munkáim segédoldalai találhatók, illetve olyanokkal, amelyekkel szeretnék marketing-értékű helyezéseket elérni. Mindkét rendszer 2013-ban indult, weboldalai még fiatalok, de részsikereket már egyik-másik elért. Talán fontos még megemlíteni, hogy a rendszer blogjába telepítettem azt az üzenetküldő funkciót, amely révén az érdeklődők és a potenciális ügyfelek felvehetik velem a kapcsolatot.

Új projekt a Google keresőoptimalizálásban (Arvisura)
Arvisura
A magyar őstörténeti arvisura értelmezése
Mikor lesz a Világvége az Arvisura szerint?
Mit jelent az Arvisura? Hamis őstörténet
Az Arvisura hamis őstörténet. Seo-Pánsíp
pdf arvisura könyv online letöltése netről
kárpátalján ki foglalkozik az arvisurával?
hol lehet megszerezni: arvisura könyv?
LINKÉPÍTÉS
linképítés seo google arvisura-web
seo-arvisura keresőoptimalizálás
honlapoptimalizáló arvisura linkek
linképítő bdk arvisurája - szövegírás seo
A linképítő Arvisura-pingvin google
arvisura-módszer a linképítésben
A kreatív Arvisura. SEO linképítő

seo keresőoptimalizálás, honlap_optimalizálás, első_hely, webrendszer, első_10 helyre kerülés weboptimalizálás révén, seo optimalizálás

Szólj hozzá

google pagerank seo keresőoptimalizálás weboldal honlap optimalizálás első hely webrendszer első 10

A bejegyzés trackback címe:

https://honlapoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr894622098