2016. nov 11.

Első helyen a Google-első-oldal

publikálta: honlap-seo
Első helyen a Google-első-oldal

A Google első oldal c. weblap első helyre került az organikus találatok közt a keresőben

elso-hely-google-oldal.jpgA szeptemberben bejelentett Google Pingvin 4.0 algoritmus frissítés óta a keresőtalálatok terén mutatkozó mozgások alig látszanak csillapodni. Ez ugyan megerősíti az világcégnek azt az állítását, hogy a Penguin Algorithm futása most már folyamatos, így az értékelő rendszer folyamatosan szkenneli a webet és minden alkalommal a bele épített szempontrendszer alapján rendezi újra a honlapok sorrendjét a kulcsszavas találati listán. Ami rendjén is lenne, ha ezek a folytonos átrendezések felfűzhetők lennének valamilyen logikai szálra, azaz, ha érzékelhető lenne, hogy egyre jobb, egyre relevánsabb találatokat kapunk. A Google két legfontosabb értékszempontja állítólag a relevánst tartalom és a felhasználói élmény, de én ennek érvényesülését nem látom nemhogy maradéktalanul érvényesülni, hanem megkockáztatom, hogy

a Google Pingvin 4.0 futása óta a találati listák esetlegesebbek lettek a korábbinál, a top helyezésű oldalak relevanciája gyakran megkérdőjelezhető és az általuk nyújtott felhasználói élmény sem maradéktalan.

Azt persze korábban sem lehetett pontosan tudni, hogy melyek azok a tartalmi jegyek, amelyek alapján egy weblap adott témában (adott kulcsszavakra vonatkozóan) relevánsnak számít, azt pedig végkép köd fedte, hogy konkrétan mi is lenne az, amit a Google felhasználói élményként kommunikál - mégis kialakulhatott a hosszú évek tapasztalatából egy jól körvonalazható elképzelés arról, mire érdemes figyelni, mivel javíthatók a találati pozíciók. A optimalizáció terén szerzett gyakorlati tapasztalat, némi elméleti tudás és a keresőóriás közleményeinek és belső embereik közléseinek az ismerete alapján összeállhatott az a tudás, amely alapján SEO-szakembernek mondhattuk magunkat. Ez a tudás azonban most megingott bennem, mert azt látom, hogy a korábbinál gyakrabban kerülnek élpozícióba érdemtelen weboldalak, míg értékes, minőségi honlapok alább sorolódnak vagy akár el is tűnnek az első oldalról, netán még a top20-30-ból is kiesnek.

google-elso-oldala.jpgMindezzel nem haza beszélek, mert éppenséggel nem lehet okom panaszra. Amit címbe is kiemeltem: a minap a Google első találati helyére került Google első oldal c. statikus szájtom (első piros nyíl az ábrán). Ez kétségtelen siker, hiszen korábban a 2-3 helyen tanyázott. Ami furcsa, az esetleg az, hogy az utóbbi időben nem sokat foglalkoztam vele, hanem inkább a második piros nyíllal jelzett weblapot akartam a google első hely kulcsszóval élre pozícionálni - de ez nem sikerült. És megint csak: nem az a baj, hogy az nem sikerült, ez pedig igen, hanem az, hogy szerintem a sikeresebbnek mutatkozó oldal gyengébb a másiknál. Pl. nem mobilbarát...

Legutóbbi posztomban írtam arról, hogy a jelen blog évekig tartotta első helyét a honlapoptimalizálás kulcsszóval (mind az egybe írt, mind a két szóba írt vagy kötőjeles alakkal), ám ezt a kedvező helyét, mondhatni rangját a Pingvin indulása környékén (de a hivatalos bejelentés előtt) elvesztette. Itt sem magával a ténnyel van gondom (illetve persze azért azzal is), hanem hogy még megtippelni sem tudom,

milyen szempontoknak kellett felértékelődni (s melyeknek ellenkezőleg) ahhoz, hogy a több pozíciónyi változás bekövetkezzen.

És ha furcsaságnak ez nem lenne elég: vezető blogom több helyezésnyi esése után két hónappal megjelent a TOP3-ban egy olyan szájtom, amellyel évek óta nem foglalkoztam, tartalmát nem bővítettem, linkprofilját nem gazdagítottam. Még csak nem is mobilbarát - és most egy-egy szóváltozattal még csak meg is előzi favoritoldalamat. Ki érti.

Vagyis hát: muszáj megérteni, ha valóban szakinak tartom magam. Vizsgálódom is piszkosul - de nem megyek sokra és újra és megint arra jutok - mint más listák tanulmányozása során is -, hogy a Google keresőalgoritmusa, amióta beleépült a Pingvin, nem mutat egységes, logikus működést.

Persze: nehéz dolga lehet egy ilyen mesterséges intelligenciának. Láthatóan nem tudja eldönteni - például - mit értékeljen magasabbra: azt-e, ha egy szájt eladni akar valamit, vagy ha infókat közöl róla. Aki meg szeretné tudni, mi az a tömeges SMS küldés, nyilván definíciót, leírást, technikai tájékoztatást keres - és bosszankodik, ha az első találatok között megrendelési űrlapot talál. Ellenkezőleg: aki minél gyorsabban szeretné ezt a szolgáltatást megrendelni, az akkor bosszankodik, ha hosszas leírások adódnak az éltalálálatok között. Ugyanígy: van aki az iránt érdeklődik, hogyan lehet a Google kereső első helyére kerülni - de esze ágában sincs keresőmarketing munkát szakembertől megrendelni. Más meg gyors segítséget vár, és egyáltalán nem érdekli a keresőalgoritmusok működéséről írt kisértekezés. Szegény Guggola honnan tudja, kinek mi a releváns?

releváns tartalom, pingvin algoritmus, google honlap optimalizálás, seo-szakértő, első helyre kerülés, google első oldal

Szólj hozzá

google pingvin honlap optimalizálás algoritmus első hely releváns tartalom seo-szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://honlapoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr3011950247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bognár L · https://bognarstudio.hu/ 2016.11.14. 22:20:49

Megfigyelésed eredménye nagyon hasonlít az én megfigyelésem tartalmával - már ami a Google legújabb viselkedését illeti.
Én azt is látom, hogy eddig egy domainről általában csak egy találatot adott egy-egy oldalán (kivétel erősítette ideiglenesen a szabályt), most viszont rendszerszerűen több találat is jöhet ugyanarról a domainről.
A nemzetközi szavak esetében hol előnyt ad a magyar találatoknak (és akkor 5-6. helyen állok SEO szóra a webegységeimmel, hol pedig a magyar találatok közé sorol külfölsi, angol nyelvű találatokat.
Az eredményeidhez pedig gratulálok!

ungparty · http://honlapoptimalizalas.blog.hu/ 2016.11.15. 10:35:14

@Bognár L: Kösz a kiegészítéseket. Valóban: olykor akár 3-4 url-lel is szerepelnek egyazon domain alatti oldalak egyes listákon, ráadásul közvetlenül egymás alatt. Más: gyakran hosszas vizsgálódás után sem lehet még csak meg sem tippelni, ugyan miben jobb az első helyezett az ötödiknél vagy akár a tizediknél. Néha ez egyértelmű, máskor meg egyáltalán nem az.