2016. dec 25.

SEO-szakértő? Google-szakember?

publikálta: honlap-seo
SEO-szakértő? Google-szakember?

honlap-seo-szakertő

A SEO-szakértő egyben Google-szakember is, ha a honlapoptimalizálás már több nála hobbinál és szakmai szinten foglalkozik a helyezések javításával. Bár a keresőoptimalizálás sokak szemében leginkább rutinfeladatok elvégzését jelenti, elég hozzá egy szabás-varrás-tanfolyam és egy céllövöldei gyakorlat. Előbbi során megtanulja, hogyan kell legöngyölni, felvágni és összeölteni, fércelni és levarrni a honlaptartalmat ahhoz, hogy tessen Guggola Őnagyságának, az utóbbi során pedig begyakorolja, honnan is hová kell lőni a linkeket ahhoz, hogy a célba vett weblap feljebblökődjön a kulcsszavas találatok bűvös vidámparki listáján. Ha már mindkettőben elég ügyes valaki és elér bizonyos sikereket, máris mesternek, SEO-szakinak képzelheti magát. Többre miért is vágyna: a Google keresőalgoritmusainak szempontrendszere szupertitkos, úgysem sikerülhet kifürkészni azt, pontosan milyen tényezők alapján nyer jobb vagy rosszabb besorolást egy-egy honlap, így aztán a Google-szakértés terén úgyis mindenki hályogkovács.

Mindebben van igazság. A keresőoptimalizálás legalább annyira intuitív, mint egzakt. Ám mégsem teljesen helytálló, hogy a Google útjai kifürkészhetetlenek. Érdemes elméleti szinten foglalkozni az internetes tartalomkeresés mibenlétével, érdemes a sokéves munkával nyert egyedi tapasztalati tényeket rendezni, hogy az összefüggések felfedezhetők legyenek. A rendszerezés és elemzés akkor sem fölösleges munka, ha esetleg a következő tapasztalati tény rácáfol a megtalálni vélt törvényszerűségre. Egy vagy néhány friss, empirikus úton nyert adat még nem cáfolja meg a korábbi másik ezer alapján kidolgozott elméletet. Akinek nincs a honlapoptimalizálás és linképítés területére vonatkozó saját elmélete, az ne gondolja, hogy ő már SEO-szakértő.

Mert bizony a SEO-szaki nem spórolhatja meg azt a munkát, amely során az egyszeri megfigyelések sokaságából felépít egy általános teóriát, és nem tehet le arról az ambícióról, hogy a keresőprogram működésének értőjévé váljon. Igaz, hogy cégen kívüliként soha nem lehet beavatott mester, hályogkovácsnál mégis többnek kell lennie, azt igenis elérheti, hogy legalább olyan autodidakta Google-szakember legyen, aki rendszeresen elemzi saját eredményeit, ezen felül megismerkedik más szakmabeliek véleményével, továbbá pedig nyomon követi a világcég belső munkatársainak megnyilvánulásait. Két utóbbit nem árt fenntartásokkal kezelni: féltettebb szakmai titkaikat a SEÓs kollégák úgysem adják ki, a cég emberei pedig sokkal jobban szeretnek ködösíteni, mint bármit is egyértelművé tenni.

Mindezeket most azért írom le, mert szereztem bizonyos friss tapasztalatokat egy számomra sajnálatos, de mégis hasznos tanulságokkal szolgáló esetből. Történt, hogy egy nagyon régóta működő honlapcsalád legrégebbi, főleg archív oldalakat tartalmazó szektorát a szolgáltató bizonyos okokból és bizonytalan időre lekapcsolta. Külső felhasználóként pár napos kiesésre számítottam, az ilyesmi, súgta korábbi tapasztalatom, a SEOban alig számít valamit: a weboldalak elérhetetlenné válása és a linkek kiesése nem okoz kárt, a Google 1-2 napos kiesés miatt nem ront a helyezéseken. A forgalom ugyan kiesik, de helyreállításnál gyakorlatilag minden visszaáll eredeti szintre. No de mi történik 1 hétnyi vagy hosszabb ideig tartó elérhetetlenné válás után? Ezt nem tudhattam, és bizony a második héttől kezdve egyre idegesebb lettem, elvégre jelentős keresőmarketing-potenciállal rendelkező veterán weblapjaim százai futottak a zárolt domain alatt. Levelezésbe kezdtem az illetékesekkel - de kérdéseimre nem kaptam egyértelmű választ, nemcsak az nem látszott biztosnak, hogy a leállás záros határidőn belül megszűnik, hanem még arra sem kaptam semmilyen ígéretet, hogy ez a régi rendszerű (kétség kívül elavult) webszektor valaha visszaállításra kerül-e egyáltalán. Így hát a 3. hét után elkezdtem a lezárt rendszerben elérhetetlenné vált oldalaimat egy másik webhelyre átköltöztetni, pl. ide: https://weblap.blog.hu/

Ez végeláthatatlan munkának ígérkezett: több ezer egyedileg, manuálisan  szerkesztett .html weboldalról volt szó, mindegyik keretekbe ágyazva, linkekkel sűrűn összekötve. S ha az ember már költöztet, fel is újít: törli az elavult hivatkozásokat (pl.megszűnt szájtokra mutató linkek), és bizony a tartalom is rá-rászorult frissítésre, javításra. Órákat szöszmötöltem egy-egy oldallal. De amit felújítottam, az jól festett az új tárhelyen az új URL alatt. A Google is látható örömmel :) indexálta...

Aztán váratlanul újra megnyílt a zárolt régi hely, a fődomain alá egy más rendszerű dinamikus, adatbázis alapú  portál került, de az én ficakjaim visszakapták eredeti formájukat, megmaradtak és régi címük alatt újra nyithatóvá váltak statikus, részben sok éves honlapoptimalizálás révén értékessé tett oldalaim. Remek! Viszont időközben az elkezdett költöztetés miatt lett néhány tucatnyi duplikált tartalmú weblapom.

Hogy mit csinál ilyenkor a Google működését valamelyes ismerő SEO-szakember? Három ésszerű dolgot tehet, ha jót akar magának és TOP helyezéseket szerzett honlapjainak:

  • a régi honlapokat átirányítja az újra
  • az újakat visszairányítja a régire
  • tartalomfejlesztéssel megszünteti a duplikációt

Lehet tippelni, mibe vágott bele a magának pluszmunkát mazochista örömmel generáló szaki... Azt pedig megtippelni se tudhatja egy kívülálló, mi hogyan alakult a googleindexáció és a kulcsszavas helyezések újrarendeződése terén. Sovány önvigasz:

negatív SEO-élmények megélése nélkül senki sem válhat Google-szakemberré a saját webrendszerében.

Keresőmarketing szakember - Seo szakértő - Google Ukrajna

SEO szakértő

Hogy valami jóról is... Ennek a blognak a fenti címmel jegyzett címkeoldala az adott kulcsszóval jelenleg az organikus találati lista első oldalán helyezkedik el, még ám ott is az első-felső harmadban. Köszönhetően a gondos honlap-optimalizálás konzekvens alkalmazásának. Kulcsszavas címkelink: seo-szakétő blogcímke

Szólj hozzá

google seo keresőoptimalizálás helyezés honlap optimalizálás seo-szakértő google-index

A bejegyzés trackback címe:

https://honlapoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr9912072877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bognár L · https://bognarstudio.hu/ 2016.12.26. 08:46:08

Igazad van: negatív tapasztalat is kell a későbbi pozitív eredményekhez.
A jó SEO szakember nem az ügyfelei honlapjával, hanem a sajátjaival kísérletezik. Az ügyfél már a bevált recept gyógyszereiből kap.

ungparty · http://honlapoptimalizalas.blog.hu/ 2016.12.26. 10:33:58

@Bognár L: Így igaz. Örülök, hogy reagáltál, így már nem is írok levelet arról, hogy az a bizonyos régi webrendszer helyreállt, ezzel a kifelé (hozzád) és befelé (tőled) mutató linkek is visszanyerték eredeti funkciójukat. Üdv!