2012. aug 11.

Virtuális megelőzés - Egyéni stratégia és kreatív honlapoptimalizálás - 3.

publikálta: honlap-seo
Virtuális megelőzés - Egyéni stratégia és kreatív honlapoptimalizálás - 3.

A virtuális megelőzöttség

A virtuális megelőzöttség fogalma a saját kreációm, én használtam először - és nagyjából máig egyedüliként. A fogalom megalkotásánál fontosabb, hogy a kifejezés mögött egy speciális SEO-eljárás áll, egy olyan stratégiai trükk, amelyet tudtommal kifejezett honlapoptimalizálási céllal más szakemberek nem alkalmaznak. Nem is csoda: egyáltalán nem tartozik a biztos és "kifezetődő" módszerek közé, nagy kudarcokra lenne ítélve az, aki erre alapozná a keresőoptimalizálás alá vett honlap sikerét. Ám mint kisegítő módszer, mint "egyszer majd ez is bejön"-lehetőség, mégis részét képezheti annak a szokványostól eltérő webmunkának, amelyre én bazírozom SEO-tevékenységemet. 

A kérdéses módszert jóval hamarább "találtam fel", semmint hogy néven neveztem volna. A virtuális megelőzöttség fogalmát először korábban indított olyan webakcióimra kezdtem alkalmaztam, amelyek során egy-egy még be nem következett esemény világhálós interpretációját készítettem elő és alkottam meg. Ezen akcióim során weboldalak és rájuk mutató linkek révén igyekeztem olyan kisebb rendszereket létrehozni, amelyek egyfelől alkalmasak lettek arra, hogy a várható esemény iránt előzetesen érdeklődők internetes kereséseik során oldalaimra rábukkanjanak, másfelől a gondos előkészítés azt valószínűsítette, hogy az esemény bekövetkezésekor várható tömeges keresések az aktuális tényközlő hírek mellett az adott oldalak lehívásait is ugrásszerűen megnövelik.

A pusztán keresőmarketing-jellegű aspektus mellett az akciókhoz társadalmi-közéleti, esetleg tudományos vonatkozásokat is hozzárendeltem, így általában valamely kívánatos, általam nem csupán valószínűnek gondolt, hanem el is várt esemény képezte a megelőzöttség tárgyát. Ilyen például az Ukrajnát felvették az EU-ba! utópiája vagy az Ember a Marson!-projektet. Utóbbiról még szó esik alább. Olykor elkészítem azoknak az eseményeknek a weboldalát is, amelyeket éppenséggel nem feltétlenül gondolok kívánatosnak, ám a bekövetkezésük valószínűsége valamiért csiklandozza a fantáziámat. Ilyen ez az oldal: Kossuth díjat kapott Vári Fábián László.

Legsikeresebb akciómban a 2010-ben hatalomra jutott magyar miniszterelnök távozását előlegeztem meg a Lemondott Orbán Viktor nevű oldal indításával 2011 novemberében. A kormányfő teljesítményével elégedetlenek részéről jelentkező, akkor felfokozottnak mondható várakozás, úgy tűnik, internetes keresésekben is megnyilvánult, s így a megfelelő link-környezettel előkészített oldalra 2012 első heteiben napi 100-as nagyságrendben estek az egyéni találatok. Az érdeklődés azóta alább hagyott, de a honlap változatlanul keresett és látogatott, ennek is köszönhetően egy amatőr-oldaltól igen jelentősnek számító PageRank értéket szerzett (4-es fokozat) - így a róla küldött linkek erősek, így remekül használhatóm SEO-munkáimhoz. Ha a miniszterelnök nem mond le, az oldal már akkor is jól szerepelt, ha pedig esetleg lemondana, látogatottsága valószínűleg magasba szökkenne, hiszen a címével azonos keresőkérdéssel a Google-lista első helyén áll.

Sokkal rövidebb felfutás lett a Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását megelőlegező oldalam osztályrésze. Mire igazán bejáratódhatott volna, a virtuálisan előrevetett esemény már be is következett. Akkor persze hirtelen megugrott a keresések száma - de rövidesen alább is hagyott. Ma már alig-alig keresnek rá Schmitt Pál lemondására - de a honlap így is értékes tagja rendszeremnek az időközben megszerzett 3-as PR-értékkel.

És akkor vissza a Marsra. Bár ember Marsra szállásáról ezúttal nem volt szó, a Curiosity nevű Mars-járó laboratórium sikeres talajt érése ugrásszerűen megemelte oldalam látogatottságát. Nem véletlenül: a honlap jól szerepel a Marsra szállás keresőkérdésre is, így az ember nélküli űrsiker is sok kattintást hozott. És mivel minden internetes keresés-találás picikével javítja az oldal értékét, így számomra ez a NASA siker azt is jelenti, hogy eredményesebb lehet például éppen aktuális honlap-optimalizálásom.

Egy kreatív játék így válhat a legsajátosabb egyéni SEO-stratégiává.

Rövid meghatározás:

A virtuális megelőzöttség egy még be nem következett esemény világhálós előkészítése abból a célból, hogy az előzetes várakozás és feltételezett bekövetkezés okán az akcióban részt vevő weboldalak jelentős keresettségre tegyenek szert, s ez hozzájáruljon értékük és link-küldő erejük növekedéséhez.

Az események virtuális megelőzése mindenképpen a teljesen egyéni, szokatlan, a bevett szakmai rutintól gyökeresen eltérő  SEO-eljárások közé tartozik. Munkámnak egy igen kis hányadát teszi ki, mégis szerves részét képezi, így indokolt volt, hogy az egyéni stratégiák és kreatív honlap optimalizáló módszerek között bemutassam.

Szólj hozzá

stratégia kreativitás honlap optimalizálás

A bejegyzés trackback címe:

https://honlapoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr734707141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.