2017. jún 11.

Google optimalizálás - top 10

publikálta: honlap-seo
Google optimalizálás - top 10

google optimalizálás - honlap-seoA SEO mára a Google optimalizálás keretére szűkült. A honlap TOP 10 organikus helyezése a Googlekeresőben nemcsak mérvadóvá, hanem kizárólagossá vált, más kereső nem igazán jön számításba. Nem véletlenül: a magyar nyelvterületen internetes tartalmat a számítógép felhasználók 95-96 %-a ebben a rendszerben keres, így a Yahoo vagy Bing vagy Yandex részesedése oly csekély, hogy nem igazán érdemes külön erőt és energiát fektetni abba, hogy ennek algoritmusai előbbre soroljanak egy adott weboldalt.

Akinek fontos az organikus forgalom, az a Google szempontú honlap-optimalizálásra koncentrál.

Ugyanakkor a legfejlettebb, a mesterséges intelligencia szintjére lépő és a gépi tanulás révén folyamatosan fejlődő keresőszoftver működésében sok az ellentmondás, ráadásul a cég vezető mérnökei gyakran a tapasztalatnak merőben ellentmondó kijelentéseket tesznek. A legszembetűnőbb ezek közül

a minőségi honlaptartalom elsődleges fontosságának a hangsúlyozása.

Kétségtelen, hogy az informatív tartalom, az igényes, jól tagolt egyedi szöveg, a jogtiszta képek (és a hozzá tartozó attribútumok), a pontos meghatározások és részletes leírások megléte ma már elengedhetetlen egy website sikeréhez. Általában. Ha nem adódna túl sok kivétel, a Google-ismeretekben elöl járó SEO-szakember hinne a dokumentumoknak és nyilatkozatoknak: mindent a minőségi tartalom dönt el. Ám mit gondoljunk erről az elvről, ha a találati rangsor élén - talán nem olyan számban, mint évekkel ezelőtt, de: - ma is találunk értéktelen, irreleváns tartalmú, gagyi, nem ritkán szinte üres oldalakat, illetve olyanokat is, amelyek tartalmához nem tudunk azonnal hozzáférni, egy vagy több kattintásunkba kerül, míg előbukkan az, amit keresünk. Miért szerepel az ilyen honlap az élen, amikor más weblapok elsőre hozzáférhetővé teszik a keresett tartalmat. A kérdésre olykor sikerül magyarázatot találni, máskor viszont nem. Magyarázat lehet például egy nagy linkprofil - de mi van, ha ez is hiányzik. Gyakorlatomban előfordult, hogy egy optimalizált tartalmú, minden tekintetben keresőbarát, a keresési kulcsszavakra nézve releváns weblap hathavi (!) munkával ugyan felkerült a legfontosabb kulcsszavával a TOP 10-be, ám egy teljesen optimalizálatlan (még description tagje sem volt, nem hogy alt-taggel ellátott képe), mindössze néhány mondatnyi tartalommal szerénykedő beléptető oldal egyetlen backlink nélkül ugyanitt a hatodik helyen pompázhatott. Hogy higgyen az ember a a minőségi tartalomra, konkrét elvárásokra vonatkozó Google-irányelveknek?

Hasonlóan:

a Google szorgalmazza a mobilbarát megjelenést,

mégis: miközben sok száz, esetleg ezernyi oldal sorsát figyelem, aközben a magam részéről egyáltalán nem számolhatok be arról, hogy miután nagyon sok munkával egy-egy régebbi, azelőtt nem reszponzív sablonnal futó weboldalt átszabtam mobilbarát sablonra, lényegesen megváltozott volna a keresőalgoritmusok részéről a weblap kulcsszavas besorolása. Volt, ahol igen, de volt legalább annyi, ahol az átszabás nem hozott eredményt, és volt arra is egy-egy példa, hogy a váltás visszaesést hozott (bár valószínű, hogy ennek más oka lehetett).

Ehhez nagyon hasonló, illetve egyes esetekben még kedvezőtlenebb fejleményeket  tapasztaltam a Google által ugyancsak szorgalmazott

https:// protokollra való áttérésnél.

A ssl tanúsítvánnyal rendelkező oldalak biztonságos használata a keresőmogul szemében már-már követelményként fogalmazódik meg és mint lényeges rangsorolási tényező szerepel. Ám a váltás két konkrét esetben az oldal számára határozott, látványos visszaesést hozott. Miközben a szájt tartalma egyre gazdagabb lett és egyre több keresőkifejezésre volt mondható relevánsnak, miközben linkprofilja dinamikusan fejlődött, aközben a https:// elérésű oldalak helyezése romlott a korábbi http:// címűekkel szemben. Mintha kiszaladt volna a honlap alól a támogatás.

Megemlítem még, hogy az utóbbi hónapokban igen feltűnő

a találati oldalak pozícióinak állandó átrendeződése.

A Google SERP (a keresőtalálati eredményoldal) talán még soha nem mutatott ilyen nagy fluktuációt, mint mostanság (vagy én figyeltem eddig kevésbé kurrens kulcsszavakat). Miközben nyilvánvaló, hogy az élbolyban, mondjuk az első találati oldalon (top10) szereplő weblapok nem mutatnak napi változásokat (nem hírlapokról van szó, hanem ritkán változó tematikus oldalakról), és organikus-top-10-talalat.pnglinkhátterük is aránylag stabil, aközben az élpozíciókban szereplők állandóan cserélődnek, de nemcsak egy-két pozíciónyit, hanem fel-le ugrálnak, egyik nap mondjuk 3., aztán másnap 9., a következő napon 7., aztán másnapra kiesik a első tízből és mondjuk a tizenhatodik vagy huszonharmadik, de a következő napon már ott van a top5-ben. Nyilvánvaló, hogy sem az adott oldal ezalatt semmit sem változott, mi több, sem a környezetében lévők ilyen rövid időközök alatt nem lettek ennyivel sem jobbak, sem rosszabbak - mégis lifteznek, helyet cserélnek, felbukkannak és eltűnnek. Miért? Miért hoz a rangsoroló algoritmus minden egyes lefuttatása minden alkalommal más-más eredményt? Miként lehet az optimalizálás helyes vagy helytelen menetére vonatkozóan ebből a hektikus változásból bármilyen következtetést levonni?

Talán csak úgy, hogy az

okos SEO-szakember nem a napi változásokat, hanem a trendeket figyeli.

Persze. De nem biztos, hogy ezzel sokkal jobban jár, mert számtalanszor előfordul, hogy ugyanaz az optimalizációs eljárás három hónapon át eredményes, aztán viszont már nem, pontosan ugyanaz a tartalmi fejlesztés hatására az egyik weboldal organikus forgalma fellendül, a másik helyezései viszont nem mozdulnak jó irányba.

A Google optimalizálás jelene és jövője

Összességében elmondható, hogy bár a rangsorolási szempontok pontos mibenléte és az egyes kritériumoknak a rangsor kialakításában való fontossága mindig is titkos volt, azért a keresőalgoritmus működése nagyjából kiismerhető és a kritériumoknak való megfeleltetés mikéntje nagyjából tudható volt. Támaszkodni a következőkre lehetett:

  • a Google dokumentumai: irányelvek, webmesterek számára kiadott javaslatok
  • a cég mérnökeinek, szóvivőinek nyilatkozatai, válaszaik feltett kérdésekre
  • a keresési statisztikáik elemzése
  • saját optimalizációs tapasztalatok

Ha ezeket egybevetettük, kirajzolódni látszott mind valamiféle elvrendszer, mind valami gyakorlati következetesség. Manapság sem egyiket, sem másikat nem tapasztaljuk.

  • A Google által deklarált irányelveknek messzemenően meg nem felelő weblapok is sikeresek lehetnek, még ám hosszú időn át, tartósan és látványosan megelőzve a hivatalos elvárásoknak mindenben sokkal jobban megfelelő honlapokat.
  • A világkereső felelős emberei mind egymásnak, mind az irányelveknek, leginkább pedig a SEO-szakemberek megfigyeléseinek ellentmondó kijelentéseket tesznek, ködösítenek, mellébeszélnek; néha mintha szándékos félrevezetés is történne
  • A különféle mérőrendszerek adatai gyökeres eltéréseket mutatnak. Eddig érdemes volt a kertesési adatok és más statisztikai mutatók közül éppen a Nagy Nyomkereső által kínáltakat venni a legkomolyabban (Google Analytics és Search Console - utóbbinak korábban Webmaster Tools volt a neve), ám mostanában ezek az adatok nemcsak a két saját rendszeren belül mutatnak lényeges eltérést, hanem a valóságtól is elkülönbözni látszanak. Példának okáért az ugyancsak a Goggle adatbázisából dolgozó SemRush audit rendszer ugyanazokból a mérési adatokból teljesen más statisztikai mutatókat produkál - ezek nemegyszer hitelesebbnek tűnnek, mint a legnagyobb tekintélyűnek tartott statrendszerből kinyerhető infók.
  • Míg korábban a SEO-szakértő előtt saját tapasztalatai alapján kialakult egy egységes kép arról, melyek a legfontosabb keresőszempontok és ezeknek hogyan lehet a legeredményesebben eleget tenni, addig ma nem tud ugyanazzal a biztonsággal nyúlni a Google optimalizálás feladatához, mert a nehezen kiismerhető, de egységes rendszer mára elvesztette koherenciáját.

Nem tudom, mindez miért alakult így. Azt nehéz feltételezni, hogy a gépi tanulás révén egyre komplexebb,  mesterséges intelligenciaként funkcionáló keresőszoftvereket szándékosan fejlesztették úgy, hogy zavart keltsenek és hogy az elvárt tartalomfejlesztés elvégzői számára kedvezőtlenebb találati listákat produkáljon, mint azok számára, akik még mindig az illegális keresőmarketing gyakorlatát folytatják. Elképzelhetetlen, hogy a tartalmi alapú honlap optimalizálás ne szolgálná a világcég érdekeit, hogy ne akarna valóban információkban gazdag releváns weboldalak élre helyezésével bizalmat kelteni saját felhasználóiban. Elképzelhetetlen, hogy az organikus találati listákon való jó szereplés fontossága megszűnőben lenne és helyét a fizetett hirdetések vegyék át. Elképzelhetetlen. Vagy mégsem?

seo google website - honlapoptimalizálás

top 10 - google optimalizálás | mobilbarát weboldal | organikus weblap google_optimalizálás | ssl tanusítvány és https:// protokoll | kreatív marketing: tartalomfejlesztés seo-szakértő segítségével

Szólj hozzá

google honlap optimalizálás tartalomfejlesztés mobilbarát seo-szakértő https://-protokoll google-optimalizálás

A bejegyzés trackback címe:

https://honlapoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr1512583945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.