2013. aug 16.

Intenzív és extenzív keresőoptimalizálás

publikálta: honlap-seo
Intenzív és extenzív keresőoptimalizálás

keresooptimalizalas-google.jpgA címben szereplő szavakat eredeti értelműkben használom itt, tehát az intenzív nem azt jelenti, hogy igen erőteljes, határozott, gyors, hanem azt, hogy befelé építkező, a belső lehetőségeket kihasználó, míg az extenzíven a kifelé terjeszkedést értem. Nyilvánvaló, hogy az on-site optimalizálást, azaz magának a honlapnak az alkalmassá tételét az intenzív jellegű tevékenységekhez sorolhatjuk, míg az off-site linképítés extenzív típusú, lévén a céloldaltól független, külső weblapokra terjesztjük ki a munkát. Ezúttal azonban nem erről a megkülönböztetésről akarok írni: magának a külső munkának is lehet befelé építkező és kifelé terjeszkedő jellege.

Ha ugyanis az ember a seo-tevékénységét leginkább saját webrendszerére alapozza (mint teszem én, lásd: A Google-optimalizálás egyedi stratégiája), azaz nem használ idegen, mások által létrehozott és üzemeltetett weboldalakat (pl. link-katalógusokat), akkor intenzívnek azok a munkafázisok tekinthetők, amikor a meglévő oldalainkkal operálunk: felhasználjuk őket linkek küldésére (ami persze nem csupán annyit jelent, hogy betűzünk egy hivatkozást és kész - a linképítésnek tartalmi alapúnak kell lennie, ellenkező esetben hatástalan marad, sőt tömeges előfordulás esetén büntetéshez vezethet; a linket küldő oldalon tehát olyan átalakításokat, tartalomfejlesztéseket kell elvégezni, hogy a céloldallal összevetve bizonyos tartalmi összefüggések felfedezhetők legyenek). Igen ám, csakhogy meglévő saját oldalaink száma és tematikája korlátozott, ezért már a munka elején létre kell hoznunk új webhelyeket, illetve meglévő rendszereinken belül új oldalakat, hogy ezeket magukat is optimalizálás alá vonva olyan erős bázisunk legyen, amely a céloldal témáját (pontosabban keresési kulcskifejezéseit) tekintve releváns tartalommal rendelkezik. Extenzív terjeszkedésre tehát már a munka elkezdésekor szükség van.

De én most még csak nem is erre gondoltam akkor, amikor címet adtam posztomnak. Hanem arra a pillanatra, amikor egy munka negyedik-ötödik hónapjában egyszerűen elfogynak a belső eszközeink. Már gyakorlatilag minden felhasználhatót felhasználtunk, okosan felépített rendszerünket szabálytalanul szabályos linkhálózattal rendszerbe állítottuk (lásd: A bejövő linkek fraktálhálózata), a dolog működik is remekül, a céloldal megszerzett bizonyos Google-pozíciókat, de még nincs a csúcson - és az előre haladásban meg is reked, mert közben persze a konkurencia is dolgozik. Ilyenkor újabb külső terjeszkedésre, helyfoglalásra, bázisépítésre van szükség. Az újonnan beüzemelt webegységek persze csak hónapokkal később fognak értékelhető hatást kifejteni és azt is csak akkor, hogy munkát fektetünk tartalmi fejlesztésükbe és optimalizálásukba - de mi mást tehetünk??

Nos, ilyen pillanathoz értem én, amikor is egyfelől megvásároltam egy kulcsszavas domaint (ez a birtokomba került lső ékezetes domain-név!: kárpátalja.net) azzal a szándékkal, hogy az alá helyezendő webtartalom könnyen Google-pozícióhoz legyen juttatható, másfelől 5-6 új blogot is elindítottam különböző általános és speciális témákban azzal a kifejezett céllal, hogy néhány hónap múltán a felületükön elhelyezett linkek már értékes támogatást nyújthassanak a célba vett oldalak számára. A megszerzett, belakott külterületek így válnak saját belterületté.

Amit az extenzív terjeszkedéssel megszereztünk, az munkabefektetésünk nyomán része lesz intenzíven művelhető birtokunknak.

És akkor mutatóba néhány az új blogokból:

Külön nem biztatom olvasóimat a blogok felkeresésére (bízom kíváncsiságukban), de ha már oda kattintanak, láthatják, hogy a számomra periférikus témákban is igyekszem értékes tartalmat elhelyezni. Hogy ez az értékesség pontosan miben nyilvánul meg, az persze vitatható, de megkockáztatom: azon túl, hogy posztjaimmal kielégítek bizonyos Google-igényeket, igyekszem (legalább magamat) szórakoztató szövegeket elhelyezni.

Ha pedig valakinek feltűnt volna az Arvisura fogalmának a szerepeltetése és ez roppant módon felkeltette kíváncsiságát, akkor elárulom, hogy egy most indított nagyobb fajta webakcióm erre a kifejezésre irányul. De erről ehelyt többet elárulni most már nem akarok. Következő posztom viszont alighanem épp erről fog szólni. Hacsak nem vallok csúfos kudarcot...

Szólj hozzá

keresőoptimalizálás stratégia kárpátalja honlap optimalizálás webrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://honlapoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr975463657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.