2013. nov 09.

Linképítés a Pingvin és Kolibri után

publikálta: honlap-seo
Linképítés a Pingvin és Kolibri után

Optimalizálás: kulcsszavak helyett keresőkérdések

2013 őszén a Nagy Kereső lecserélte 2001 óta működő keresőmotorját. Az új algoritmus mellé (amely a Hummingbird, azaz Kolibri nevet kapta), új filozófiai is társult. Pontosabban az új elvrendszer tette szükségessé a keresőmotor finomítását, áthagolását és a keresési preferenciák újragondolását. A változás lényege a legrövidebben talán így foglalható össze:

a Google a kategorizáló jellegű kulcsszavas keresésről áttette a hangsúlyt az életszerű, szabadon fogalmazott keresőkérdésekre. << a további részletekért katt a linkre!

Az új felfogást tükröző rendszer életbe lépése alig volt észrevehető, így a Google menedzsmentje megtehette, hogy jókora, egy-másfél havi késedelemmel jelentette be az akkor már javában megtörtént váltást szeptember végén, eltitkolva, mikor is történt a voltaképpeni csere. A nagy hegyomlás - az intenzíven optimalizált oldalak kulcsszavas találati listájának nagy átrendeződése - egy héttel később következett be, amikor a már új alapmotor részeként lefuttatták a Pingvin algoritmus legújabb, 2.1-es (más számozás szerint 5.) verzióját. Mint ismeretes, a Pingvinnek keresztelt kiegészítő szoftver a webszemét elleni küzdelem élharcosaként bújt ki a tojásból: arra volt hivatott, hogy a listák élére érdemtelenül került weboldalakat hátrasorolja, azaz büntetni igyekezett azokat az oldalakat, amelyek a Google által nemkívánatosnak ítélt optimalizálási módszereknek köszönhetően törtek az élre. (A kerülendő eljárások sokasága már ismert volt jó ideje a SEO-szakik körében, mégis alkalmazták őket, mert ritkán követte szankció a munkájukat). A 2012-es és 2013-as tavaszi Pingvin-futtatások alaposan hátravetették azokat az oldalakat, amelyeket például webkatalógusokból linkeltek, vagy amelyek esetében túl egyoldalú optimalizálás, nem-természetes linkszaporodás volt tapasztalható.

Bátran elmondhatom, hogy mind saját oldalaim, mind az általam kezelt külső oldalak ezek során a tisztogatások során inkább nyertek, semmint veszítettek. A 2013 őszi változtatások-cserék-frissítések azonban az én oldalaimank is kb. 45-50 %-át visszavetették, kb. 30-35 %-uk maradt érintetlen és csupán 15-20 %-ukról mondhatom el, hogy javukra vált a a nagy átalakítás. 

Ugyanis a következő történt:

Mivel a Google többé nem preferálja a kulcsszavas keresést, ezért nem támogatja célzottan kulcsszavas optimalizálást sem, így nagy számban  kedvezőtlen elbírálás alá estek azok a weboldalak, amelyek ilyen, azaz célzottan kulcsszavas optimalizálásban részesültek.

Mindez azt jelenti, hogy a szabályokat diktáló Google elvárásainak ezentúl nem felel meg a kulcsszó-orientált keresőoptimalizálás. Új linképítő módszerre van szükség!

Magam korábban is kerültem mind a manipulatívnak, mind a szokványosnak vett SEO-módszereket, már évek óta az úgynevezett tartalmi alapú kreatív optimalizálás egyedi eljárásait alkalmaztam, de - szó se róla - ezekben a kulcsszavak vezető szerepet játszottak. Ez korábban teljesen természetes volt, hiszen a SEO célja nem más, mint hogy kulcsszavas linképítéssel e szavakra nézve javítsa a weboldal Google-helyezését. Hát ennek lett vége! A kulcsszavakra kihegyezett linképítés újabban manipulációnak számít és szankciókat (hátrasorolást, listáról való kitiltást) vonhat maga után.

A fentiek értelmében jó pár heti tapasztalatot begyűjtve már október közepétől foglalkozom (na jó: kísérletezem) egy merőben új linképítési stratégia kidolgozásán. Kifejezetten ebből a célból készített új weboldalakon  ellenőrzőm a hatásokat. Az első eredményeim biztatóak - a kísérlet sikerülni látszik.

Az eljárás lényege, erős leegyszerűsítésben: kulcsszavak helyett keresőkérdésekre nézve folyik az optimalizálás, így annak részeként a linképítés is. A módszer bonyolult, nehézkes, munkaigényes és ami nagyon fontos:

a linképítétést meg kell hogy előzze magának a honlapnak az átalakítása az új kívánalmak szerint. Ez főleg az látható-olvasható szövegek szintjén látszik megvalósíthatónak, de, úgy tűnik, eredményesen próbálkozom a rejtettebb tartományokkal is, így például a description meta-tag tartalmával.

Miről is van szó. A Google újabban előnyben részesíti azokat a weboldalakat, amelyek már magán a találati listán megadják a választ a keresőkérdésre, azaz a weblapot már meg se kelljen nyitni. Siker-példám erre:

honlapoptimalizalas-ungvar-budapest.jpg

Az persze csak félsiker, ha egy eléggé speciális kérdéssel sikerül első helyre kerülni a találati listán. A valódi eredmény az lesz, az lenne, ha a keresőkérdéses szereplés eredményessége magával hozná a kulcsszó-sikert is. Vagyis, ha a fenti példán bemutatott remek pozíció nyomán az oldal magára az Ungvár keresőszóra nézve is jól szerepelne. Nos, a cél pontosan ez!

Az új típusú keresőoptimalizálás lényege:

Keresőkérdésekre történő optimalizálással

szerezni kulcsszavas Google-pozíciókat.

Azaz, a sportnyelvből vett és a köznyelvben elterjedt kifejezést használva: mandinerből kell optimalizálni. A kapuba akarok találni, de a palánkra lövöm a korongot. A lukba akarom juttatni a golyót, mégis a biliárdasztal szélébe ütöm. Sőt: úgy teszek, mintha nem is akarnék semmibe beletalálni, csak véletlenül futna lukra a golyóm.

És mindezt persze annak a jegyében, hogy a Google nem tűri a trükközést és a manipulációt :)

Szólj hozzá

google keresőoptimalizálás pingvin kreativitás honlap optimalizálás kolibri linképítés

A bejegyzés trackback címe:

https://honlapoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr135620844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.